MisjaNadziei.org.pl

Zdrowie, Dziecko, Parenting, Uroda, Lifestyle

domowe batony z bakaliami
Lifestyle

Jak zrobić domowe batony z bakaliami?

Któż nie lubi chrupiących i sycących batoników z bakalii, które dodają natychmiast energii i pozwalają zwalczyć niewielki głód o każdej porze dnia? Produkcja batonów w domu to ciekawy pomysł, by szybko wykonać zdrową przekąskę z użyciem ulubionych składników. Oto jak własnoręcznie wykonać bakaliowe batoniki w domu!

Co dodać do batonów bakaliowych?

Produkcja słodyczy z bakaliami wymaga umiejętnego komponowania składników, dlatego warto eksperymentować z dodatkami do uzyskania najlepszego efektu. Przede wszystkim dobrze jest postawić na jakość i walory zdrowotne składnika bazowego i dodatków. Kupowane musli zwykle zawiera sporo cukru, lepiej zastąpić je niesłodzonymi płatkami owsianymi, gdyż słodkość batona zapewni miód i bakalie. Jeśli chodzi o te ostatnie to trudno podać złą odpowiedź, na pytanie co nada się najlepiej do batonika: ziarna słonecznika, dyni, dowolne orzechy, suszone rodzynki, figi, daktyle, morele, śliwki, żurawina. Kluczem jest odpowiednie dobranie smaków i proporcji.

Jak wykonać batony bakaliowe?

Produkcja batonów bakaliowych nie należy do najtrudniejszych, jednak zajmuje chwilę czasu i wymaga uwagi. Należy najpierw wymieszać wszystkie suche składniki (większe orzechy lub owoce lepiej pokroić), potem wykonać zalewę: wymieszać i zagotować około 4 łyżki oleju i 5 łyżek miodu na mniej więcej 3-4 szklanki suchych składników. Wsypać płatki i bakalie, wymieszać dokładnie. Wyłożyć masę na blaszkę z papierem do pieczenia by powstała gładka i równomierna jej warstwa. Piec około 20-30 minut w 180 stopniach i często kontrolować stopień przypieczenia. Ostudzić i pokroić na batoniki o dowolnej wielkości. Gotowe batoniki, w zależności od użytych bakalii będą dobrą alternatywą dla niezdrowych przekąsek i nadają się do zabrania do pracy, podróży, ale i jako element zdrowego śniadania!

Jakich jeszcze bakaliowych przysmaków warto spróbować?

Nie zawsze znajdzie się czas i cierpliwość do komponowania mieszanek i uważnego pieczenia domowych batonów. Świetną alternatywą dla mimo wszystko dość pracochłonnej produkcji w domu może być skorzystanie z oferty najlepszych polskich producentów przekąsek bakaliowych takich jak Eurohansa. W ofercie firmy znajduje się ogromny wybór różnorodnych bakalii w czekoladzie, draży i batoników z bakaliami. Od lat firma dostarcza przepysznych, ale i wartościowych słodyczy, które idealnie sprawdzają się w każdych warunkach, zarówno jako przekąska, jak i element pełnowartościowego posiłku. Pełną ofertę bakaliowych przysmaków znaleźć można pod adresem: https://www.eurohansa.com.pl/. Znaleźć tam można zarówno smaki z dzieciństwa, jak słynne draże, ale i nowatorskie kompozycje z wykwintnych składników i belgijskiej czekolady. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie!