MisjaNadziei.org.pl

Zdrowie, Dziecko, Parenting, Uroda, Lifestyle

Lifestyle

Produkty ekologiczne – co warto wiedzieć?

Badania dowodzą, że rośliny uprawiane w ekologiczny sposób zawierają więcej witamin i antyoksydantów niż produkty pochodzące z konwencjonalnych upraw. Innymi słowy: eko żywność jest zdrowsza. 

Jak rozpoznać ekologiczne produkty? Gdzie można je kupić? Dlaczego eko pomidor jest droższy od typowego pomidora? Każdy świadomy konsument powinien znać odpowiedzi na te pytania. 

Co to znaczy, że produkty są ekologiczne?

Produkty ekologiczne to artykuły wytwarzane w sposób, który nie zagraża przyrodzie. Są one wykonane z przyjaznych dla środowiska, naturalnych materiałów lub tworzyw pochodzących z recyklingu. Wśród produktów ekologicznych wymienić można: ubrania, kosmetyki, środki czystości czy dziecięce zabawki. Ogromną i chyba najprężniej działającą wśród produktów ekologicznych jest branża żywności. 

Żywność ekologiczna to rośliny, w których uprawie nie wykorzystywano nawozów sztucznych, pestycydów, regulatorów wzrostu czy antybiotyków. To fundament naturalnej diety. Nie mogą być one modyfikowane genetycznie. To także jajka, nabiał, mięsa i inne produkty pochodzące z hodowli zwierząt bez hormonów wzrostu, antybiotyków, syntetycznych dodatków i składników modyfikowanych genetycznie w paszach. Sposób ekologicznej uprawy roślin i hodowli zwierząt nie może wywierać negatywnego wpływu na środowisko. Żywność ekologiczna inaczej nazywana jest też bio lub organiczną.

Jak rozpoznać ekologiczne warzywa i owoce?

Złośliwi powiedzą, że po cenie. Jednak sprawa jest bardziej skomplikowana, nieuczciwi producenci bowiem często wykorzystują nazwę „ekologiczna”, by podnieść ceny swoich produktów. Prawdziwa bio żywność posiada certyfikaty, które wydawane są na określony czas przez posiadające upoważnienie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jednostki. Zaświadczenie o ekologicznej żywności można sprawdzić na stronie www producenta lub jednostki certyfikującej. Produkty bio, które wyprodukowano w Europie, oznaczone są zielonym listkiem. 

Eko znaczy zdrowiej?

Odpowiedź na to pytanie jest jedna: TAK. Potwierdzają to badania naukowców na całym świecie.

Pomidory zawierają 55% więcej witaminy C i 139% więcej przeciwutleniaczy niż warzywa uprawiane w konwencjonalny sposób. Średnio bio warzywa i owoce zawierają 30% więcej witaminy C, 14% procent więcej fosforu, są bogatsze o 20% w żelazo i o 30% w magnez. 

Organiczna żywność zawiera też więcej antyoksydantów, które hamują procesy starzenia. Warzywa i owoce z ekologicznych sadów mają nawet 120% więcej flawonoidów, które chronią przed rozwojem komórek rakowych oraz opóźniają procesy starzenia. Także produkty zwierzęce pochodzące z ekologicznych gospodarstw rolnych są zdrowsze. Organiczne, krowie mleko ma więcej wapnia, a eko nabiał jest bogatszy w kwasy Omega-3. 

Eko znaczy drożej?

Jeszcze kilka lat temu ekologiczna pietruszka czy truskawki kosztowały dwa razy tyle, co uprawiane w sposób konwencjonalny. Dziś jednak różnica w cenie jest niewielka. Dużą rolę w tej zmianie odgrywa polityka Unii Europejskiej, która dopłaca rolnikom do upraw ekologicznych. Dzięki temu ceny nie różnią się już tak diametralnie. 

Kupując bio marchewkę, powinniśmy mieć świadomość, że jej uprawa jest trudniejsza niż zwykłej. Rolnicy muszą walczyć ze szkodnikami i chorobami naturalnymi metodami. Nie mogą też zasilać upraw sztucznymi preparatami. W efekcie ich plony są niższe, a rośliny mogą być mniej okazałe. Zwierzęta w ekologicznych gospodarstwach rolnych karmione są wyłącznie naturalną paszą i hodowane w przyjaznych, dobrych dla nich warunkach. 

Zarówno uprawa, jak i hodowla ekologiczna oznacza dużo wyższe koszty, a jednocześnie zwykle wiąże się ze zmniejszeniem produkcji. Rolnicy podejmujący decyzje o wytwarzaniu ekologicznej żywności decydują się na mniejsze plony na rzecz ochrony środowiska.

Polacy kupują coraz więcej ekologicznej żywności. Jak wynika z badań Centrum Monitorowania Rynku, sprzedaż tego typu produktów w pierwszym kwartale 2020 r. w małych sklepach wzrosła o ponad 37%, a w supermarketach o 23% w porównaniu do 2019 r. Taki wynik to efekt kilku czynników. Po pierwsze coraz większej świadomości konsumentów – dbając o zdrowie swoje i swoich bliskich sięgają po zdrowszą, ekologiczną żywność. Po drugie produkty bio są coraz łatwiej dostępne. Po trzecie cena organicznych warzyw i owoców jest znacznie niższa niż przed kilku laty, dzięki czemu przestaje być ona traktowana jako towar luksusowy, a staje się elementem codziennych posiłków.