MisjaNadziei.org.pl

Zdrowie, Dziecko, Parenting, Uroda, Lifestyle

kawa
Lifestyle

Kawa z lokalnej palarni. Warto się na nią skusić?

Mnóstwo osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki małej czarnej. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że na smak kawy wpływa wiele czynników. Na przykład miejsce jej pochodzenia, czy proces palenia. Sama kawa pochodzi z Afryki, a konkretnie z Etiopii. Jednak współcześnie kawę uprawia się w nie tylko w Afryce, ale i w Azji czy Ameryce Południowej. 

Czym jest palarnia kawy?

Świeże ziarna kawy mają kolor zielony, odpowiednia obróbka termiczna wydobywa z nich smak i zapach, który tak bardzo wszyscy kochamy. To właśnie w palarni kawy dzieje się ta magia. Na polskim rynku największym zainteresowaniem cieszą się produkty dużych koncernów spożywczych, ale i to się zmienia. Z roku na rok przybywa małych lokalnych palarni kawy. W takich miejscach przygotowuje się kawę z wielką dbałością o każdy etap produkcji. Do rąk, a właściwie filiżanek klientów trafia niepowtarzalny produkt, który charakteryzuje się głębokim smakiem i aromatem. Kawę z lokalnej palarni można porównać do wina z niewielkiej winnicy. Każda parta jest odrobinę inna, a przez to wyjątkowa…

Uważa się, że najwięcej walorów smakowych i zapachowych ma właśnie świeżo palona kawa. Dlatego produkty z małych, lokalnych palarni mają przewagę nad tymi z supermarketów. Warto też podkreślić, że sposób wypalania ma ogromny wpływ na smak naparu. Końcowy efekt uzależniony jest od pieca, którego użyto w procesie wypalania, umiejętności osoby, która zajmuje się całym procesem, a także rodzajem kawy. 

Dlaczego warto wybrać kawę z lokalnej palarni?

Po pierwsze niezależne palarnie bardzo często używają ziarn kawy pochodzących z niewielkich, rodzinnych plantacji. W ten sposób wspierają środowisko naturalne, sprawiedliwy handel i dbają o prawa pracowników. Wiele takich małych plantacji nie stosuje szkodliwych środków ochrony roślin. Dzięki temu trafia do nas kawa naprawdę najwyższej jakości.

Lokalne palarnie kawy są prowadzone najczęściej przez prawdziwych pasjonatów i znawców kawy. Dla których bardzo istotny jest każdy etap przygotowania kawy, od selekcji ziaren, aż po wybór odpowiedniego opakowania. Osoby pracujące w palarniach kawy mają najczęściej niesamowitą wiedzę na temat tej niepozornej rośliny i jej ziaren. Chętnie pomogą wybrać nie tylko odpowiednią mieszankę, ale też doradzą jaki sposób przygotowania kawy wydobędzie z niej głębię smaku i aromatu.

Masz ochotę na wyjątkową kawę? Znajdziesz ją na https://coffeeandsons.pl/. Kawa przygotowywana przez prawdziwych pasjonatów z wielkim zaangażowaniem zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy małej czarnej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.